Siirry sisältöön

Kuntaympäristölautakunta päätti vuoden 2025 vesimaksuista

Tiedote 11.10.2024

Kuntaympäristölautakunta päätti vuoden 2025 vesimaksuista

Kuntaympäristölautakunnan kokouksessa keskiviikkona 9.10. käsiteltiin muun muassa vesihuoltolaitoksen taloustarkastelua ja maksuja vuonna 2025.

Vesihuoltoinfra ei pysy kunnossa itsestään, vaan vaatii ylläpitoa

Toivakan kunnanvaltuusto on päättänyt 30.9.2019 § 56, että vesihuoltolaitoksen maksurakenne muodostetaan viisi vuotta kestävän talouden tasapainottamisohjelman aikana siten, että perusmaksujen ja käyttömaksujen suhde on Vesilaitosyhdistyksen (VVY) suositusten mukaisesti 50-50 (%) vuoden 2025 alusta alkaen. Tähän tavoitteeseen on nyt melko lailla päästy, mutta kokonaisuudessaan vesihuoltolaitoksen tulot eivät edelleenkään riitä kattamaan vesihuoltolain edellyttämällä tavalla toiminnan kuluja. Talouden tasapainottaminen ei siis ole onnistunut ennakoidulla tavalla, vaan toiminnan kulut ovat kasvaneet edellä koko viisivuotisen ohjelman ajan.

Kulujen kasvu muodostuu pelkästään yleisen kustannustason noususta. Henkilöstömäärää ei esimerkiksi ole lisätty, vaan laitoksella työskentelee lähtötilanteen mukaiset kaksi työntekijää ja kuntaympäristöjohtajan työpanoksesta vesihuoltoon osoitetaan vain osa (20 %).

Toivakan kunta on teettänyt vesihuoltolaitoksen taloustarkastelun Vesi-Hox Oy:llä kuluvan syksyn aikana. Vesi-Hox Oy:n laatima taloustarkastelu on valmistunut 1.10.2024 ja raportti tästä työstä on pöytäkirjan liitteenä.

Laadittu taloustarkastelu esittää tiivistetysti nykytilanteen ja taksojen tarkistamisen (käytännössä käyttömaksujen) korotuspaineen tuleville vuosille, jotta laadukas vesi ja nykyisen laajuinen palvelutaso pystytään turvaamaan toivakkalaisille jatkossakin.

Taksankorotukset on raportissa laskettu niin, että samalla taksatasolla pärjätään ilman uusia korotuksia vuodet 2025 – 2034.

Vesijohtoverkoston saneerausten rahoittamiseksi veden käyttömaksun tulisi selvityksen mukaan olla nykyisellä taksarakenteella 2,25 €/m3 (alv 0 %) vuosina 2025 – 2034, jotta vesilaitoksen kaikki kustannukset saadaan katettua omarahoituksella. Korotus nykyiseen hintaan olisi täten 0,72 €/m3.

Viemäriverkoston saneerausten rahoittamiseksi jäteveden käyttömaksun tulisi olla nykyisellä taksarakenteella 3,89 €/m3 (alv 0 %) vuosina 2025 – 2034, jotta viemärilaitoksen kaikki kustannukset saadaan katettua omarahoituksella. Korotus nykyiseen olisi täten 0,96 €/m3.

Vesilaitosyhdistyksen (VVY) Hyvän vesihuollon taso -kriteeristö suosittelee, että Toivakan vesihuoltolaitoksen suuruisilla vesihuoltolaitoksilla verkostoja saneerataan siten, että verkostot saadaan laskennallisesti uusittua kokonaan 200 vuoden aikana. Toivakan vesihuoltolaitoksella siihen päästään laskennallisesti, mikäli vesijohtoverkostoa uusitaan 0,83 km vuosittain ja jätevesiviemäreitä 0,81 km vuosittain. Vesijohtoverkoston saneerauksiin tarvitaan tällöin varoja vuosittain 66 400 euroa ja viemäriverkostojen saneeraukseen 72 500 euroa. Verkostosaneerauksia on viime vuosina tehty Toivakassa huomattavan vähän, mikä voi vaatia painottamaan saneerauksia keskimääräistä enemmän lähivuosiin.

Kuntaympäristölautakunta päätti, että se

1. Merkitsee laaditun vesihuoltolaitoksen taloustarkastelun tiedokseen ja

2. keskustelun jälkeen Toivakan vesihuollon maksuista vuodelle 2025.

Miksi vesimaksut nousevat?

Vesihuoltoinframme ei pysy kunnossa itsestään, vaan vaatii ylläpitoa. Vesihuoltoa ylläpidetään ja kehitetään vesimaksuilla. Toivakan vesihuoltoinfrastruktuuri tarvitsee nyt ja tulevina vuosina runsaasti ja enenevässä määrin saneeraustöitä, joita tähänastiset vesimaksut eivät riitä rahoittamaan. Vastaava tilanne koskettaa koko suomalaista kuntakenttää. 

Miksi vesimaksut nousevat nyt, kun monen muunkin asian hinta on noussut?  

Yleinen hintojen nousu nostaa myös esimerkiksi vedenkäsittelyn kemikaalien, pumppausenergian ja erilaisten tarvikkeiden hintoja. Samalla rakentamisen ja raaka-aineiden hintojen nousu sekä inflaatio vaikuttavat myös Toivakan vesihuollon investointitoimintaan ja kustannuksiin. Saneeraustöitä ei voida valitettavasti liikaa siirtää tulevaisuuteen odottamaan mahdollisia ”parempia aikoja”. Pitkän tähtäimen suunnitelmaan perustuvia verkostosaneeraushankkeita käynnistyy jo ensi kesänä.

Lisätiedot:

Kuntaympäristöjohtaja Jari Lämsä, p. 040 630 4035

Koko pöytäkirja liitteineen luettavissa täällä.

Takaisin ajankohtaisiin